سخنان استاد ارجمند دکتر محمدحسین ادیب در تیرماه 97 در ارتباط با علل سقوط پول ملی

ساخت وبلاگ


اقتصاددان برجسته کشورمان گفت: بانک مرکزی 30 هزار میلیارد تومان اسکناس چاپ کرد تا پول سپرده گذاران این موسسات را پرداخت کند. بخشی از تورم ناشی از همین است. با این وضعیت سیستم پولی و بانکی کشور نرخ 9 هزار تومان برای هر دلار نرخ واقعی است.

به گزارش یول‌پرس، “دکتر محمدحسین ادیب” در گردهمایی فعالان صنعتی و اقتصادی آذربایجان شرقی در اتاق بازرگانی تبریز، گفت: در ۱۰ سال گذشته در حالی که بانک ها باید ۷ درصد به سپرده ها سود پرداخت می کردند، بیش از ۲۰ درصد پرداخت کردند و باعث سقوط ارزش پول ملی شدند.

وی افزود: ارزش پول ملی در مقابل اختلاف میزان تورم با اقتصاد جهانی کاهش می یابد و سیاست های انبساطی دولت های اخیر باعث افزایش تورم و سقوط ارزش پول ملی شد.

این  پژوهشگر ریسک بازار افزود: سیاست انبساطی دو نوع است دولت های احمدی نژاد و روحانی هر کدام با اجرای نوعی سیاست انبساطی موجب افزایش تورم و کاهش ارزش پول ملی شدند. یک نوع سیاست انبساطی چاپ پول توسط بانک مرکزی است که در دوره احمدی نژاد اتفاق افتاد و دیگری پرداخت سودسپرده بالا در بانک ها است که به همان نتیجه منتج می شود و در دولت فعلی اجرایی می شود.

ادیب افزود: پرداخت سودسپرده توسط بانک ها همان خلق پول و افزایش نقدینگی است که در سال های گذشته منجر به افطایش تورم و سقوط ارزش پول ملی شده است.

هیچ کجای جهان بانک ها چنین سودی به سپرده ها نمی دهند

وی با بیان اینکه هیچ کجای جهان بانک ها چنین سودی نمی دهند، گفت: سه برابر شدن نرخ ارز در سال ۹۱ نتیجه این سیاست ها بود و تحرم نقش کمی در افزایش نرخ ارز داشت.

ادیب نقدینگی کشور در پایان سال ۹۱ را رقم ۵۰۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: نقدینگی کشور طی ۶ سال سه برابر شده است و سقوط سه برابری ارزش پول ملی در سال ۹۷ نتیجه همین سیاست های دولت است.

وی گفت: هنوز تحریمی به وجود نیامده است که ارتباطی با افزایش نرخ ارز به آن بدهیم، هنوز هم نفت ما فروش می رود و پول آن دریافت می شود و تا این لحظه مشکلی از بابت تزریق ارز به بازار به وجود نیامده است. سقوط ارزش پول ملی نتیجه آن سودهای ۲۷ درصدی است که بانک ها به سپرده ها پرداخت کردند.

عضو بازنشسته هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان ادامه داد: در دهه اول انقلاب سود سپرده بانکی باید ۰٫۵ درصد می بود که ۷ درصد پرداخت شد و در نتیجه در سال ۶۷ نرخ دلار به ۱۴۰ تومان افزایش یافت، بعد از آن سود سپرده بانکی باید ۱ درصد می بود که باز هم نرخ های بسیار بالاتری پرداخت شد تا اینکه نرخ ارز در سال ۸۱ به ۸۰۰ تومان رسید، بعد در سال ۹۱ به ۳۶۰۰ تومان رسید و حالا به ۸۰۰۰ تومان رسیده است و ما یک اشتباه را ۴۰ سال است تکرار می کنیم.

ادیب تاکید کرد: اولین دستور آقای روحانی باید این بود که نرخ سود سپرده بانکی ۱ درصد شود، اما این دولت سودهای نجومی تری به سپرده ها داد.

ارزش پول ملی دوباره افت خواهد کرد

وی افزود: سیاست های انبساطی در کوتاه مدت رونق اقتصادی به دنبال دارند، اما اثراتش مخربش را بعداً عیان می کنند. من اعلام می کنم دوباره ارزش پول ملی با سیاست هایی که دولت در پیش گرفته است، افت خواهد داشت و این ربطی به تحریم ها ندارد. ثروت ما ناشی از تورم است که با کاهش ارزش پول ملی حباب آن می ترکد.

ادیب گفت: اگر ثروت شما امروز نصف شده است، مسئول آن بانک هایی هستند که سودهای نجومی برای سپرده ها پرداخت کردند. در واقع سودی که بابت سپرده پرداخت می شود، ناشی از تورم است و سود واقعی نیست و دیر یاز زود حباب آن خواهد ترکید.

۴۰ درصد تسهیلات بانکی به ۲۰۰ شرکت پرداخت شده است

وی در ادامه به ارائه آمارهایی از سیستم بانکی پرداخت و گفت: ۸۵ درصد سودهای بانکی به ۶۰۰ هزار نفر تعلق می گیرد و ۴۰ درصد سپرده های بانکی متعلق به ۵۰ هزار نفر است.

این اقتصاددان کشورمان گفت: به زبان ساده تورم باعث می شود پولدار، پولدارتر شود و بی پول، بی پول تر شود و وقتی این روند سال ها ادامه داشته باشد، خودبخود ثروت کشور در اختیار عده ای معدود متمرکز می شود.

ادیب در ادامه گفت: ۴۰ درصد تسهیلات بانکی به ۲۰۰ شرکت پرداخت شده است که پس نمی دهند. ۵ هزار شرکت، ۷۰ درصد ثروت کشور را در اختیار دارند.

بانک مرکزی ۳۰ هزار میلیارد تومان اسکناس چاپ کرد

وی در ادامه به موسسات مالی ورشکست شده اشاره کرد و گفت: بانک مرکزی ۳۰ هزار میلیارد تومان اسکناس چاپ کرد تا پول سپرده گذاران این موسسات را پرداخت کند. بخشی از تورم ناشی از همین است. با این وضعیت سیستم پولی و بانکی کشور نرخ ۹ هزار تومان برای هر دلار نرخ واقعی است.

این  پژوهشگر ریسک بازار افزود: دیر یا زود باید مسئله سیستم بانکی را در کشور حل کنیم، وگرنه ادامه این روند نرخ دلار را تا ۱۰۰ هزار تومان پیش خواهد برد! این یعنی ۱ درصد جامعه در رفاه باشند و بقیه ۹۹ درصد در فقر مطلق زندگی کنند.

ادیب افزود: مسئله این است که باید مشکل ۵ هزار شرکت تسهیلات گیرنده و ۵۰ هزار سپرده گذار حل شود و این با چاپ پول ممکن نیست، بلکه باید سهام این شرکت ها را به سپرده گذران واگذار کنند.

لزوم اجرای قانون پولشویی در کشور

وی در بخش دیگری از سخنان خود بر لزوم اجرای قانون پولشویی در کشور تاکید کرد و گفت: بستن صرافی ها حرکت شجاعانه ای بود که صورت گرفت، اینکه رهبری گفتند با متخلفان بدون توجه به اینکه چه کسانی هستند، برخورد کنید، راهش همین است. صرافی ها ابزار پولشویی هستند و بسیاری از فسادها از این طریق صورت می گیرد.

ادیب گفت: در بحث بازار نفت و تحریم های نفتی، برخی کشورهای منطقه برنامه ریزی کرده اند تا سهم ایران از بازار نفت را تصاحب کنند. در واقع آنچه در سوریه اتفاق افتاد، جنگ نفت بود.

وی در ادامه گفت: سهم ایران از بازار نفت در معرض تهدید است و عراق، روسیه، برزیل، سوریه می توانند سهم ایران را در بازار نفت بگیرند.

تحریم ها بهانه ای برای گرفتن سهم ایران از بازار نفت است

عضو بازنشسته هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت: تحریم ها بهانه ای برای گرفتن سهم ایران از بازار نفت است و الا دیگر جنبه های آن بیشتر بار روانی دارد و در سال ۹۱ که تحریم نفتی علیه ایران به وجود آمد، تنها موجب کاهش ۱۰ درصدی فروش نفت ایران شد.

ادیب گفت: تحریم نفتی در عمل بسیار مشکل و هزینه بر است، چرا که پالایشگاه هایی که روی نفت ایران طراحی و ساخته شده اند، نمی توانند نفت کشور دیگری را استفاده کنند و در نهایت باید با واسطه نفت ایران را خریداری کنند.

برای کسب ثروت و داشتن یک شغل...
ما را در سایت برای کسب ثروت و داشتن یک شغل دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : cbahrampishgir9 بازدید : 171 تاريخ : شنبه 26 مرداد 1398 ساعت: 14:00